Испания спаси 296-годишна фабрика за ръчно тъкани пана от банкрут

Испания спаси 296-годишна фабрика за ръчно тъкани пана от банкрут
19.12.2016 Daniel Delchev

Вековна фабрика за тъкане на пана в Испания беше спасена от фалита след инжекция от публични средства, план за преструктуриране на дълга и получаването на най-голямата ѝ поръчка от 200 години, предава Ройтерс.

Връщането към живота на 296-годишната Кралска фабрика за пана в Мадрид е рядък светъл лъч за испанските компании, изправени пред несъстоятелност. Близо 50 хил. компании са се насочили натам от старта на икономическия спад в страната през 2008 г.

Пазарът на ръчно тъкани пана се срина по време на финансовата криза в Испания, тъй като ключови клиенти като правителството свиха разходите си. Само един квадратен метър струва хиляди евро, а за създаването му са необходими месеци работа на квалифицирани служители. За целта са използвани коприна, вълна, златни и сребърни нишки, а процесът почти не се е променил от XVIII век насам.

Преди 20 години фабриката промени статуса си от частен бизнес във фондация с надеждата да опази занаята. Но годините на загуба я насочиха близо до банкрута миналата година.

“Въпросът беше сега или никога”, коментира Мария Прадо, представител на общинския съвет в Мадрид, който заедно с регионалните власти и Министерството на културата са увеличили годишната субсидия за следващата година до 1,5 млн. евро (1,7 млн. долара) от 900 хил. евро за тази. Преди 2015 г. фабриката почти не е получавала обществени средства.

Парите са позволили на фабриката, която възстановява исторически пана, но изпълнява и нови поръчки, да покрие забавените заплати на служителите. Преструктурирането на банковия дълг и фокусирането върху международните продажби също са помогнали за издърпването на бизнеса нагоре.

Възродената компания, която притежава безценна колекция от пана, създадени от испански артисти като Франсиско де Гоя, през тази година е увеличила персонала си за изпълняване на нови поръчки до 60 души от 36.

Правителството на Саксония наскоро е поръчало 32 пана – най-голямата поръчка за последните две столетия. Дългогодишни служители на завода останаха без заплати месеци наред миналата година, докато бъдещето на завода висеше на косъм.

Източник: investor.bg